Sunday, May 6, 2012

Rahsia Diet Rasullah SAW


Setiap hari kita ada rutin makanan yg tetap iaitu makan pagi,makan tengahari dn makan malam. Tidak kurang juga ada yg minum ptg. Kalau kita senaraikan nama2 makanan yg kita makan adakah ia berkhasiat, bersih dn halal!

Cuba kita bandingkan cara pemakanan kita dgn Rasullah SAW. jika kita  mengamalkan cara pemakanan seperti d bawah kita  tidak akan menderita sakit perut, keracunan makanan mahupun pelbagai penyakit yang lain.

Cara pemakanan Rasulullah S.A.W ini lebih dikenali sebagai ‘diet ala Rasulullah S.A.W’.
Berikut adalah beberapa cara pemakanan Baginda :
 1. Baginda tidak makan daging bersama susu
 2. Baginda tidak makan ikan bersama daging ( lauk masa kenduri kahwin macamana)
 3. Baginda tidak makan ikan bersama susu ;
 4. Baginda tidak makan ayam bersama susu ;
 5. Baginda tidak makan ikan bersama telur ;
 6. Baginda tidak makan ikan bersama daun salad ;
 7. Baginda tidak makan cuka bersama susu ;
 8. Baginda tidak makan buah bersama susu (contoh : cocktail)
 9. Tidak makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makan buah terlebih dahulu barulah diikuti dengan nasi; ( biasa sgt makan buah selepas mkn ada kata sebgai pencuci mulut)
 10. Tidur selama 1 jam selepas makan tengahari  ( tidur sebelum zuhor)
 11. Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yang tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolestrol dalam badan akan bertambah ( nak diet konon)
Kesan dari cara pemakanan sebegini akan lebih jelas untuk jangka masa yang panjang iaitu apabila kita sudah tua nanti.. Nabi pernah mencegah kita dari makan ikan bersama susu, kerana kita akan cepat mendapat penyakit.
 Ini terbukti oleh ilmuan yang membuat penemuan bahawa dalam daging ayam terkandung ion + manakala di dalam ikan pula terkandung ion -, dan jika makanan tersebut bercampur maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosak usus kita.

Al-Quran juga mengajarkan kita menjaga kesihatan seperti membuat amalan mandi pagi sebelum Subuh (sekurang-kurangnya satu jam sebelum matahari terbit). Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Anda mungkin boleh saksikan sendiri orang yang mandi pagi kebanyakannya badan mereka tidak gemuk.

Kredit imej : Flickr

Oleh itu rebutlah 5 perkara sebelum datang 5 perkara, Waktu sihat MU sebelum masa sakitMU.

Untuk konsultasi percuma hubungi 0199304728
email : rzyt_ismail@yahoo.com
 

 

No comments:

Post a Comment