Skip to main content

7 sebab kenapa kita perlu ambil vitamin

1. Badan memerlukan vitamin tertentu dalam dos yg tinggi
    Contohnya Vitamin E  yang dperolehi dari makanan memberikan kesan yg baik pada jantung juga pada kesihatan badan . Mengambil vitamin C pula dgn dos yg tinggi dpt melambatkan proses penuaan, masalah selaput mata, rheumatoid arthritis dan juga diabetis.Ini tidak d perolehi dari pemakanan seharian kita.

2. Pokok buah2an dan sayur2an mungkin d tanam di atas tanah yang tidak subur.
    Buah2an dan sayur2an mungkin d tanam d atas tanah yang kurang subur maka hasil nya juga kurang baik d bandingkan buah2an dan sayur2an yg d tanam d tanah yg subur. Racun perosak, racun serangga yg d gunakan oleh peladang juga mempengaruhi kualiti buah2an dan sayur2an yg kita makan.

3. Nutrien hilang ketika memasak
    Zat makanan akan hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dn penyediaan.Vitamin2 tertentu spt Vitamin C dn enzim mudah d musnahkan oleh haba semasa dmasak.Hasilnya kita dpt kurang vitamin.

4. Gangguan penyerapan nutrien
    Pengambilan ubat2an ,merokok,meminum minuman keras boleh menganggu penyerapan zat makanan.Pengambilan diet yg tinggi kafein lemak,gula, kolestrol dan garam mengurangkan simpanan zat makanan d dalam tubuh.

5.  Makan ikut rasa hati
    Kita makan mengikut rasa dn bukan sebab khasiat yg ada pada makanan itu  cthnya tiap pagi kita makan  nasi lemak dn roti canai.Kita sentiasa makan kerana lapar bukan sbb memerlukan zat makanan tu.

6. Makan d luar sudah menjadi kebiasaan kita.
    Kebanyakan kita amat gemar makan d luar berbanding makan d rumah. Makanan di luar banyak menggunakan perisa spt monosodium glutamate ( msg), garam,ajinomoto yg membahaya pada badan kita.Oleh itu kita harus berhati2 tentang risiko terhadap kesihatan kita.

7. Shaklee boleh membantu dalam prog pemakanan.
     Berdasarkan kepakaran dan teknologi  shaklee selama lebih  50thn , produknya yg selamat, berkesan dan harmony dgn alam sekitar boleh d pilih utk memenuhi keperluan anda .

Vitamin shaklee untuk kesihatan
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit
Hubungi sy utk konsultasi percuma untuk memulakan Program Pemakanan Tambahan Shaklee.

Email : rzyt_ismail@yahoo.com
H/p : 0199304728   

Comments

Popular posts from this blog

Sustained Realease Vita C Plus

 https://www.shaklee.com.my/products/promotion/00P523?sid=397280

OsteMatrix produk wajib wanita

Bulan ini shaklee menawarkan promosi beli 6 ostematrix  free 1. Memang mudah utk kongsi produk ini sbb semua wanita wajib mengambil kalsium utk  tulang dan gigi agar sentiasa sihat. Osteoporosis masih merupakan isu kesihatan utama masa kini meskipun pengambilan produk tenusu dn kalsium meningkat berbanding masa lampau. Di anggarkan 1 daripada 3 kaum wanita dn 1 daripada 12 kaum lelaki yg berumur 50 thn menghadapinya. ( tahun ini genap 50 thn umur saya.. ostematrix wajib bagi saya) Apa kah keistimewaan ostematrix shaklee? Ostematrix bukanlah semata-mata kalsium . ia mengandungi matrix pemakanan dengan gabungan khasiat " batu bata dn mortar" yg lengkap utk membina matrix tulang yg sihat dan kuat. Kalsium ------  sumber yg semulajadi yg paling pekat dn mudah diserap Magnesium --    mengabungkan kalsium ke dalam tulang dan menguatkan tulang Vitamin D -----  merangsang penyerapan kalsium Boron---------  dalam kuantiti yang diluluskan secara klinikal dpt membantu metabol

Doa Yang Bagus Untuk Wanita

  Doa adalah cara yang terbaik untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT dan memohon petunjuk, perlindungan serta keberkhana dalam kehidupan sehari-hari.  Berikut adalah doa yang bagus untuk wanita muslim 1 Doa Pembuka Ijabah 2. Doa kesihatan dan keamanan 3. Doa untuk hidayah dan ilmu yang bermenafaat I ngatlah bahawa doa-doa ini  harus di baca dengan tenang . Penting untuk merasa dekat dengan Allah dalam setiap doa yang di baca