Sunday, March 24, 2013

Kebaikan Penyusuan Ibu

Alangkah  bahagianya bila menjadi seorg ibu apatah lg dapat menyusukan bayi yg baru dilahirkan. Perasaan ini saya alami 25thn dahulu, kini saya amat gembira dpt membantu lebih ramai ibu dengan berkongsi kebaikan pemakanan shaklee.  baca apa kata Az Wani.


Selain bayi, ibu juga dpt menafaat daripada penyusuan tersebut. Penyakit yang d takuti oleh wanita spt kanser payudara dn ovari jarang berlaku pd ibu-ibu yg menyusu. .Penyusuan yg sgt digalakkan sehingga 6 bulan keatas  itu diteruskan penyusuan sehingga 2 tahun atau lebih. Alhamdulillah kesemua anak saya menyusu dgn sy selama 2 thn ( waktu tu belum ada pemakanan shaklee).
.MULTIVITAMIN ( VITA LEA)
Multivitamin menyediakan 28 jenis vitamin dan mineral  untuk para ibu yang tidak dapat diperolehi daripada makanan harian.Vitamin yang cukup membantu menghasilkan susu yang banyak dan berkhasiat di samping menyehatkan ibu dan anak.. Cara mkn 1 biji 2x selepas sarapan dn makan malam.ESP ( ENERGIZING SOY PROTEIN)
Sumber protein yg baik seperti soya protein d dalam diet penyusuan penting untuk pengeluaran susu.Protein membantu dalam membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh. Setiap 1 sudu ESP bersamaan meminum 1 jar kacang soya asli. Ibu2 disarankan mengambil 1 sudu 3x.


ALFALFA
Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting dengan pelbagai vitamin spt vitamin K, A,B1, B6, C, E , kalsium,zinc dn zat besi dn protein. Alfalfa juga dapat meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu. Cara makan 5 biji 2x  ( jika anak cirit kurangkan pengambilan alfalfa kpd 2 biji 2x)


VITAMIN C
Ibu yang menyusui bayi yang mengambil vitamin c menunjukkan khasiat terumpu pd bayi. Ia dapat melindungi bayi daripada demam dn selsema. Di cadangkan ibu  mengambil 1 biji 2x.


B COMPLEX
Vitamin B complex amat perlu oleh ibu dan bayi bagi menyokong sistem saraf dan metabolisme yang sihat. Fungsi vitamin B termasuk pengeluaran hormon, pembentukkan sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, serta mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. Cara pengambilannya 1 biji 1x. 

OSTEMATRIX
Seorang anak yang di lahirkan oleh ibu kehilangan 1 kg kalsium dn apabila menyusu ibu sekali lg akan kehilangan 1 kg kalsium. Tidak syak lg ibu akan cepat nampak tua, oleh itu ibu2 d wajibkan mengambil kalsium . Wanita yg menyusui bayi disarankan mengambil sebanyak 1300mg kalsium setiap hari..Ostematrix mengandungi  kalsium, magnesium, vitamin D, boron, maganese, kuprum, zinc.


Bagi ibu-ibu ingin  menyusui bayi selama 2 tahun ,  saya menggalakkan  utk mencuba set ini disamping banyak berdoa pada ALLAH . Selamat mencuba.

sms / whatsapp : 0199304728


No comments:

Post a Comment